Racjonalna dieta
Racjonalna dieta dobrana w zależności od potrzeb powinna być sposobem na życie pomagającym utrzymać organizm w dobrym stanie. Ważne jest aby codzienny jadłospis był urozmaicony.
- Zrównoważona dieta składająca się z produktów pochodzących ze wszystkich grup żywności, przyczyni się do poprawy lub utrzymania na właściwym poziomie stanu zdrowia.
- Spożywanie niewielkich i częstych posiłków w celu uaktywnienia przemiany materii, zapewni stały dopływ składników pokarmowych dla wzrostu i regeneracji tkanek.
- Produkty zbożowe powinny być głównym źródłem energii. Węglowodany złożone są podstawowym źródłem energii. Ich ochrona w organizmie zapobiega wykorzystaniu białka z mięśni do produkcji energii.
- Codzienne spożywanie dużej ilości warzyw i owoców, dostarczy organizmowi węglowodanów, witamin i składników mineralnych.
- Mięso w postaci drobiu, najlepiej piersi indyka, kurczaka, dostarczy potrzebnej ilości białka.
- Spożywanie dużych ilości chudych ryb.
- Ograniczenie spożywania tłuszczów, a w szczególności tych zwierzęcych jest ważnym czynnikiem utrzymania dobrego zdrowia. Spośród wielu kwasów tłuszczowych należy dostarczać organizmowi Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT) w niewielkich ilościach (1-2% ogólnej energii).
- Uzupełnienie diety produktami bogatymi w błonnik, pobudzi perystaltykę jelit i przyśpieszy oczyszczenie organizmu z produktów przemiany materii.
- Wśród wytycznych żywieniowych znajdują się jeszcze: ograniczenie spożywania potraw solonych i konserwowych oraz unikanie cukru i słodyczy.