Wielu z nas chciałoby na zawsze pozbyć się nadmiaru kilogramów czy też widocznych i przeszkadzających fałdów tłuszczowych. Oczywiście życzylibyśmy sobie aby kondycja fizyczna była na wysokim poziomie, a my bez względu na wiek zawsze czulibyśmy się młodo i zdrowo. Wiele osób popełnia dość poważny błąd jedząc 2 czy 3 posiłki w ciągu dnia, które oddalają nas tylko od efektu jakim jest poprawa sylwetki i samopoczucia. Tak więc polecam spożywanie 4-5 niewielkich posiłków. Systematycznie dostarczając kalorie, organizm funkcjonuje stale nie mając możliwości czerpania energii z innych źródeł. Jeśli jednak nie dostarczymy na czas odpowiedniej ilości pożywienia nasz organizm broni się poprzez tworzenie na zapas dodatkowych zapasów energii, ale niestety w postaci tkanki tłuszczowej, której chcemy się pozbyć. Dobrze jeśli posiłki spożywamy o jednakowych porach każdego dnia. Stałe godziny spożywania posiłków sprzyjają polepszeniu procesów trawienia, wchłaniani i wykorzystywania składników pokarmowych do poprawnego funkcjonowania organizmu. Zalecane przerwy między posiłkami nie powinny być dłuższe niż 3-3,5 godziny. Podczas nieregularnego jedzenia i wydłużania przerw miedzy posiłkami, nasz organizm aktywuje swoje mechanizmy obronne, które powodują nadmierne odkładanie się tkanki tłuszczowej. Regularne spożywanie niewielkich posiłków wspomaga proces uzyskiwania ciała: smukłego, jędrnego i pozbawionego nadmiaru tkanki tłuszczowej. Niewskazane jest też jedzenie bardzo małych posiłków z jeszcze krótszymi przerwami między nimi. Kolejnym błędem dość powszechnym jest podjadanie miedzy posiłkami. Nie mając czasu na konkretne posiłki, sięgamy po rozmaite przekąski. Najczęściej są to cukierki, ciasteczka, batoniki czy szybkie zupki.
Nie dość, że produkty te są jedynie źródłem pustych kalorii, to jeszcze ze względu na zbyt małe przerwy między posiłkami, nie pozwalają na uruchamianie rezerw tłuszczowych. Nasze podstawowe posiłki, nie zawsze są poprawne i dostarczają więcej kalorii aniżeli nasz organizm potrzebuje. Jeśli do tego dodamy przekąski, których kaloryczność często przerasta podstawowy posiłek, mamy sporą nadwyżkę dostarczanych kalorii. Tym sposobem podjadanie tylko pogarsza dążenie do smuklejszej sylwetki. Jeśli już rozpoczynamy redukcje spożywanych kalorii, niech będzie to proces stopniowy i cykliczny. Pamiętajmy, że obniżenie wartości kalorycznych spożywanych posiłków, spowoduje obniżenie tempa metabolizmu. Aby tego uniknąć należy redukować liczbę spożywanych kalorii w ciągu tygodnia, a nie z dnia na dzień, co mogłoby spowodować uruchomienie mechanizmów obniżających tempo metabolizmu. Możemy redukować wartości kaloryczne o 200-300 kalorii dziennie, ale w sposób regularny, aby nie zwalniać tempa przemiany materii. Stosowanie drakońskich, niskokalorycznych diet, przyniesie krótkotrwałe efekty odchudzające i w następstwie wtórne przybieranie kilogramów.
PRZYKŁADOWA DIETA
Zalecane przerwy między posiłkami 3 do 4 godzin, ograniczenie lub rezygnacja z cukru, tłuszczu, węglowodanów prostych, owoców, wieczorem produktów mlecznych.
I posiłek (WĘGLOWODANY) - 50- 60 g płatków owsianych wymieszanych z musli b/cukru
- 1 jajko lub bez jajka
- mleko 0% lub woda wrzątek, jogurt odtłuszczony
II, III, IV posiłek (WĘGLOWODANY, BIAŁKO) - 100g chudego mięsa z grilla lub gotowanego, pieczonego, duszonego (zabronione smażenie na tłuszczu i w panierce) np. pierś z kurczaka, indyka, cielęcina, schab, wołowina
lub 100-130g tuńczyka w sosie własnym
lub 150g ryby chudej (dorsz, mintaj, sola, pstrąg)
lub 100g ryby tłustej (łosoś, halibut) - jeśli tłusta ryba nie dodawać oleju do surówki
lub 125g twarogu chudego
lub 100g wędzonej piersi indyka, polędwicy łososiowej, polędwicy sopockiej
lub 4 białka, 1 jajko - 50g ryżu brązowego, dzikiego lub kaszy gryczanej, kaszy perłowej jęczmiennej, makaronu brązowego, mąki żytniej razowej, mąki ryżowej
lub 80g chleba pumpernikiel, ewentualnie razowego żytniego
lub 3-5 wafli ryżowych lub chleba chrupkiego żytniego - 100-200g surówki z łyżeczką oleju lnianego lub oliwy z oliwek lub jogurtem naturalnym 0% tłuszczu. Mogą być warzywa gotowane, surowe, brokuły, kapusta kiszona, papryka, pomidor, ogórek, sałata, kapusta, 2 łyżki kukurydzy. Jak najrzadziej marchew, buraki.
V posiłek (BIAŁKO) - 100g chudego mięsa z grilla lub gotowanego, pieczonego, duszonego (zabronione smażenie na tłuszczu i w panierce) np. pierś z kurczaka, indyka, cielęcina, schab, wołowina,
lub 100-130g tuńczyka w sosie własnym
lub 150g ryby chudej (dorsz, mintaj, sola, pstrąg)
lub 100g ryby tłustej (łosoś, halibut) jeśli tłusta ryba nie dodawać oleju do surówki
lub 4 białka, 1 jajko - 100-200g surówki z łyżeczką oleju lnianego lub oliwy z oliwek lub jogurtu naturalnego 0% tłuszczu. Mogą być warzywa gotowane, surowe, brokuły, kapusta kiszona, papryka, pomidor, ogórek, sałata, kapusta, 2 łyżki kukurydzy. Jak najrzadziej marchew, buraki.
Waga wszystkich produktów podana jest przed ich ugotowaniem.